Het Nieuwe Pensioenstelsel


In 2021 hebben we flinke stappen gezet in de voorbereiding op het nieuwe pensioenstelsel. Daar gaan we in 2022 mee door. We hebben al vele jaren ervaring met pensioenregelingen met persoonlijke pensioenvermogens en hebben medio 2021 onze DC-dienstverlening naar een hoger niveau gebracht. Om onze DC-propositie nog krachtiger, efficiënter en beter te maken, implementeerden we in 2021 namelijk Topicus Pension & Wealth. Dit is ons nieuwe unit-linked-administratieplatform dat volledig in de cloud draait.



Met dit administratieplatform zijn we in staat om veel processen volledig te automatiseren en deelnemers snel en adequaat van informatie te voorzien, bijvoorbeeld over koers-, en DC-kapitaalontwikkelingen. Ook genereert dit platform eenvoudig de noodzakelijke informatie voor pensioenfondsen richting vermogensbeheerders als NN Investment Partners, Kempen en BlackRock. Daarnaast heeft de deelnemer op ons deelnemersportaal inzage in zijn of haar beleggingen in de DC-regeling. Deze applicatie sluit aan op onder andere Compas (het administratiesysteem van AZL) om zo samen een geïntegreerde administratie voor deelnemers te kunnen verzorgen.

NPS-programma

Gezien de grootschalige veranderingen, de strakke tijdslijnen die hiervoor gelden en het grote belang van deze transitie, heeft AZL een Nieuw Pensioen Stelsel (NPS) programma waarin hard gewerkt wordt aan de voorbereidingen voor de implementatie van het nieuwe pensioenstelsel. Dit betekent enerzijds het informeren en begeleiden van pensioenfondsen in het maken van een keuze tussen de Flexibele Premie Regeling (FPR) of de Solidaire Premie Regeling (SPR). Anderzijds betekent dit ook het implementeren van de technische, administratieve en organisatorische aanpassingen die nodig zijn met betrekking tot de transitie naar en de uitvoering van het nieuwe pensioenstelsel.’

NPS Productmodel

Op basis van de beschikbare informatie over de nieuwe wetgeving is in 2021 ook een productmodel ontwikkeld voor de solidaire en flexibele premieregelingen en de nFTK. Dit productmodel is bij onze klanten en consultants getoetst en zal in 2022 waar nodig worden aangepast aan de uiteindelijke wetgeving en de aanvullende lagere regelgeving.

Deelnemers­communicatie

Communicatie naar deelnemers is zowel gedurende als na de transitieperiode een belangrijk aandachtspunt. De omzetting van aanspraken naar kapitalen is immers een ingrijpende wijziging die gevolgen heeft voor deelnemers, de dienstverlening en de uitvoeringsketen. Heldere en begrijpelijke communicatie, inzicht en overzicht zijn essentieel om deelnemers mee te nemen en hen in staat te stellen bewuste keuzes te maken. Samen met onze klanten zorgen we voor een adequate invulling hiervan.

In dialoog met relevante stakeholders

Bij AZL vinden we het belangrijk om te toetsen of onze oplossingen daadwerkelijk aansluiten op de behoefte van de markt. We organiseerden daarom verschillende sessies met fondsbesturen en consultants om hen te informeren over de voortgang en om feedback op te halen. Deze sessies vonden door de omstandigheden grotendeels digitaal plaats.


Uitbreiding van onze dienstverlening

Het nieuwe pensioenstelsel zorgt tevens voor een vraag naar andere producten en diensten. Daarmee verwachten wij onze dienstverlening de komende jaren verder uit te breiden en de binding met onze klanten te versterken. Zo wordt voor pensioenfondsen een adequate invulling van de zorgplicht steeds belangrijker. Hier kunnen wij, met onze kennis van DC en onze jarenlange ervaring in deelnemersbediening (zowel bij AZL als NN Group), goed in ondersteunen vanuit onze communicatie en actuariële adviesafdelingen.


Aantoonbare datakwaliteit

In 2020 zochten we de samenwerking met PwC om een nieuwe en innovatieve datacontrole-propositie te ontwikkelen voor de klanten van AZL. Dit resulteerde in DARE (Data Analytics Reverse Engineering) als innovatieve oplossing. AZL en PwC bieden DARE nu gezamenlijk aan als dienstverlening voor de klanten van AZL, zodat fondsen een onafhankelijke en integrale controle kunnen laten uitvoeren op de pensioenadministratie.


Menukaart AZL Adviesdiensten Nieuw Pensioenstelsel

AZL is helemaal ingericht op het ondersteunen van onze klanten bij deze grote en complexe transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Om fondsbesturen te kunnen begeleiden en ondersteunen in hun transitiekeuze en in de transitie zelf, ontwikkelde AZL in 2021 een aantal nieuwe diensten. De NPS-dienstverlening van AZL bestaat uit actuariële, communicatieve, juridische en transitie-specifieke dienstverlening. Deze diensten zijn samengevoegd in de Menukaart ‘AZL Adviesdiensten Nieuw Pensioenstelsel’.


NPS KeuzeKompas

De voorbereidingen richting het Nieuwe Pensioenstelsel kregen in 2021 veel aandacht. Naast ons productmodel introduceerden we het NPS KeuzeKompas om klanten zo goed mogelijk te bedienen. Het NPS KeuzeKompas is een tool waarmee fondsbesturen inzicht en overzicht krijgen om vervolgens een bewuste keuze te kunnen maken voor het type contract.


Mathijs van Gool

Directeur Stichting Pensioenfonds Essity

Interview
Samen met BlackRock en AZL een flinke stap vooruit naar het nieuwe pensioenstelsel

Lagere kosten, een kans op betere rendementen en volledige controle. Dat is het resultaat van de nieuwe individuele DC-regeling van Stichting Pensioenfonds Essity. De regeling ontwikkelde Stichting Pensioenfonds Essity samen met vermogensbeheerder BlackRock en pensioenuitvoerder AZL. Door de gezamenlijke inspanning ging het pensioenfonds op 1 november 2021 live met de nieuwe regeling.

Stichting Pensioenfonds Essity is een innovatief pensioenfonds. De toekomstvisie van het fonds op beschikbare premieregelingen speelde een grote rol bij het tot stand komen van een toekomstbestendige pensioenoplossing voor zijn deelnemers...

Lees verder

Beeldmerk
Beeldmerk

Samen met BlackRock en AZL een flinke stap vooruit naar het nieuwe pensioenstelsel

Lagere kosten, een kans op betere rendementen en volledige controle. Dat is het resultaat van de nieuwe individuele DC-regeling van Stichting Pensioenfonds Essity. De regeling ontwikkelde Stichting Pensioenfonds Essity samen met vermogensbeheerder BlackRock en pensioenuitvoerder AZL. Door de gezamenlijke inspanning ging het pensioenfonds op 1 november 2021 live met de nieuwe regeling.

Stichting Pensioenfonds Essity is een innovatief pensioenfonds. De toekomstvisie van het fonds op beschikbare premieregelingen speelde een grote rol bij het tot stand komen van een toekomstbestendige pensioenoplossing voor zijn deelnemers. Enkele jaren geleden zag het fonds nieuwe kansen voor optimalisatie van dit individuele pensioen ontstaan. Pensioenfonds Essity wilde daarom de DC-regeling vernieuwen. De vernieuwde regeling zou dan ook kunnen worden gebruikt als een flexibele regeling in het nieuwe stelsel, met de optie van doorbeleggen na pensioendatum.


Het pensioenfonds zocht een partij die de administratie kon uitvoeren en de invulling van de zorgplicht door het pensioenfonds ondersteunde én een vermogensbeheerder die tegen lage kosten diversiteit in beleggingen met kans op outperformance kon bieden. De oplossing vond Essity in een driehoek van pensioenuitvoerder AZL, vermogensbeheer bij BlackRock en Pensioenfonds Essity als verantwoordelijke voor beleggingskeuzes, de lifecycles en onderliggende bouwstenen.

De administratie van de nieuwe DC-regeling gebeurt door AZL in zijn nieuwe DC-platform, dat een combinatie is van de pensioenadministratie en de unit-linked administratie van Topicus Pension & Wealth. Marco Külter, manager Productontwikkeling bij AZL: “De combinatie van onze pensioenadministratie en de nieuwe unit-linked administratie van Topicus Pension & Wealth geeft pensioenfondsen de vrijheid op het gebied van beleggingsbeleid en in de keuze voor een vermogensbeheerder. De processen verlopen geautomatiseerd en deelnemers hebben een volledig geïntegreerd overzicht van hun pensioenaanspraken, vermogensopbouw en beleggingen. De innovatie zit daarom niet alleen in de nieuwe DC-propositie. Het bijzondere is de afstemming tussen de drie partners om deze propositie te laten werken.”


Mathijs van Gool, directeur Stichting Pensioenfonds Essity: “BlackRock en AZL zijn topspelers op hun terrein en met het uitvoeren van deze DC-regeling laten ze hun capaciteit zien, ook in het licht van de flexibele regeling van het nieuwe pensioenstelsel. We zijn erin geslaagd om de kosten te verlagen en de volledige controle te handhaven. Tevens zien we reële kansen op betere rendementen. Onze DC-regeling is hierdoor nog toekomstbestendiger. Veel fondsen praten erover, maar wij hebben die stap alvast gezet”.

Mathijs van Gool

Directeur Stichting Pensioenfonds Essity