Onze duurzame toekomst

We zien het als onze taak om samen met onze pensioenfondsen voor steeds meer werkgevers en deelnemers het mogelijk te maken een beter pensioen op te bouwen. Een goed pensioen voor later, begint bij het maken van de juiste keuzes. Bij AZL geloven we dat we nu moeten zorgen dat we iets goeds achterlaten voor de volgende generatie. Duurzaamheid is voor AZL dan ook een integraal onderdeel van onze visie en strategie. We nemen daarom als pensioenuitvoerder onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en leveren een aantoonbare positieve bijdrage aan mens, milieu en samenleving.

Onze visie op duurzaamheid

Een goed pensioen voor later, begint bij het maken van de juiste keuzes in het nu. Bij AZL geloven we dat we nu moeten zorgen dat we iets goeds achterlaten voor de volgende generatie. We nemen daarom als pensioenuitvoerder onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en leveren een aantoonbare positieve bijdrage aan mens, milieu en de samenleving. Zo krijgen we samen echt de toekomst voor elkaar.


We zien het als onze taak om samen met onze pensioenfondsen voor steeds meer werkgevers en deelnemers het mogelijk te maken een beter pensioen op te bouwen. Duurzaamheid is voor AZL een integraal onderdeel van onze visie en strategie. Bij alles wat we doen, hebben we oog voor mens, milieu en samenleving. We creëren impact op de thema’s waarin we zelf het verschil kunnen maken, namelijk duurzame bedrijfsvoering, maatschappelijke betrokkenheid, duurzame werkgever en duurzame dienstverlening.

Vier deelgebieden van duurzaamheid: 

AZL richt zich op vier thema’s van duurzaamheid. Dit zijn onze focusgebieden en wat we beloven:


Duurzame bedrijfsvoering

We verduurzaamden onze gebouwen met verdere isolatie van onze muren, vervingen onze noodverlichting door ledverlichting en we verkenden of en hoe onze gebouwen kunnen overstappen naar warmtepompen. Ook hebben we ons extern archief flink opgeruimd en selecteerden we een nieuwe warme drankenleverancier, die CO2-uitstoot compenseert door het planten van bomen. Ons koffieresidu wordt vanaf 1-1-2022 opgehaald en gebruikt om paddenstoelen op te kweken bij een lokale ondernemer. Zo maken we samen met onze leveranciers de cirkel rond en verminderen we de negatieve impact op onze omgeving.


Maatschappelijke betrokkenheid

We vinden het belangrijk dat mensen in staat zijn om verantwoorde risico’s te nemen en bewust financiële keuzes te maken. AZL neemt deel aan verschillende initiatieven van nieuwe en bestaande samenwerkingen met maatschappelijke partners. AZL is partner van de Pensioenchecker die een deelnemer op een simpele manier antwoord geeft op de belangrijkste pensioenvragen en is samen met BeFrank en NN Life & Pensions onderdeel van het sector brede initiatief Pensioen tastbaar maken. In co-creatie zoeken de betrokken consortiumpartners naar manieren waarop het pensioenbewustzijn kan worden vergroot. Daarnaast deed AZL in 2021 mee aan de jaarlijkse Pensioen 3-daagse, waarbij onze AZL-collega’s als pensioenexperts vragen beantwoordden bij de Pensioenhelpdesk van de Telegraaf.

“Een toekomstbestendig pensioen betekent ook dat we ons inzetten voor een duurzame bedrijfsvoering, maatschappelijke betrokkenheid en goed werkgeverschap.”

Duurzaam werkgeverschap

Van 27 september t/m 1 oktober 2021 stond de tweede editie van de Vitaliteitsweek AZL op de agenda. Door de coronamaatregelen vond deze vitaliteitsweek net als in 2020 voor een groot gedeelte online plaats. Gedurende deze vitaliteitsweek inspireren en informeren we onze mensen op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan een voedingsquiz, loopbaan coaching, van werkdruk naar werkgeluk en positieve gezondheid.


Duurzame dienstverlening

Samen bereiken we meer. We zijn iedere dag bezig met het verduurzamen van onze dienstverlening om een positieve impact te kunnen leveren. En daarbij helpen we onze pensioenfondsen hun dienstverlening richting hun deelnemers verder te verduurzamen. We zetten in op co-creatie en digitalisering om onze klanten en hun werkgevers en deelnemers zo goed mogelijk te bedienen. Hierbij streeft AZL naar een continue verbetering van zijn processen om onze klanten nog beter te ondersteunen en van dienst te zijn en duurzame producten en diensten te ontwikkelen.

Angelique Middeldorp, vestigingsmanager
Zuid-Limburg bij JINC

Interview
Jongeren helpen met het verbreden van hun horizon

Ieder kind heeft een talent. Daarom strijdt JINC samen met bedrijven en scholen voor een samenleving waar je achtergrond niet je toekomst bepaalt. JINC helpt kinderen aan een goede start op de arbeidsmarkt. In 2021 droeg AZL zijn steentje bij met sollicitatietrainingen en een bliksemstage voor vmbo-scholieren van het Sintermeertencollege in Heerlen.

Wat je niet kent, ga je ook niet kiezen. Dat geldt vooral voor scholieren die een studiekeuze moeten maken. Het klinkt logisch, maar voor veel jongeren gaat die wijsheid niet op. Ze moeten namelijk wél kiezen. Ook als ze geen idee hebben wat ze kunnen en willen worden. Daarom organiseert JINC het project Bliksemstage en sollicitatietrainingen met mensen uit het bedrijfsleven...

Lees verder

Beeldmerk
Beeldmerk

Jongeren helpen met het verbreden van hun horizon

Ieder kind heeft een talent. Daarom strijdt JINC samen met bedrijven en scholen voor een samenleving waar je achtergrond niet je toekomst bepaalt. JINC helpt kinderen aan een goede start op de arbeidsmarkt. In 2021 droeg AZL zijn steentje bij met sollicitatietrainingen en een bliksemstage voor vmbo-scholieren van het Sintermeertencollege in Heerlen.

Wat je niet kent, ga je ook niet kiezen. Dat geldt vooral voor scholieren die een studiekeuze moeten maken. Het klinkt logisch, maar voor veel jongeren gaat die wijsheid niet op. Ze moeten namelijk wél kiezen. Ook als ze geen idee hebben wat ze kunnen en willen worden. Daarom organiseert JINC het project Bliksemstage en sollicitatietrainingen met mensen uit het bedrijfsleven. De scholieren verbreden hiermee hun horizon en zien wat ze kunnen bereiken.


De Bliksemstages hebben als doel dat leerlingen ontdekken wat voor sectoren en beroepen er bestaan. Het was de eerste keer dat dit initiatief op het hoofdkantoor bij AZL werd gehouden. “Het was een zeer geslaagde stage”, vertelt Inge Kluyt, HR Business Partner bij AZL, na afloop. “Pensioenen zijn nieuw voor deze scholieren en het is best een moeilijk onderwerp. We hebben daarom geprobeerd het zo concreet mogelijk te maken, met een leuke en interactieve quiz. We hopen dat ze wat hebben geleerd en dat we tijdens deze stage onze toekomstige collega’s en ambassadeurs hebben ontmoet.”


Een ander initiatief van JINC is de sollicitatietraining. Tijdens deze training leren de jongeren de basis van het solliciteren door in gesprek te gaan met mensen uit het bedrijfsleven over diverse onderwerpen: hoe stel je jezelf voor, wat vertel je, welke vragen stel je en wanneer? Ook kregen zij tips over hun kledingkeuze en houding. Inge: “Het was een prachtige ervaring om op deze manier met jongeren in contact te zijn. Ze zijn nieuwsgierig en leergierig om hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Hopelijk helpen we hen hiermee in hun persoonlijke groei en zetten ze hierdoor een goede stap aan het begin van hun carrière pad.”


“Het doel van deze initiatieven is dat de leerlingen kennismaken met AZL . En daarmee ook de verschillende beroepen ontdekken en kennismaken met de werkzaamheden die daarbij horen”, legt Angelique Middeldorp, vestigingsmanager Zuid-Limburg bij JINC, uit. “Daarnaast hopen we ook dat ze beseffen dat er zo veel verschillende functies zijn en dat niemand aan de top begint. Dat je ook vanuit je vmbo opleiding kunt doorleren, ontwikkelen en groeien. Op die manier kun je alles bereiken wat je wilt.”

Angelique Middeldorp, vestigingsmanager
Zuid-Limburg bij JINC