Casper Lötgerink, IT-manager BPFL (links)
Ron Ramakers, Supervisor Internal Audit AZL
Succesvolle samenwerking

Met de naderende Wtp staan pensioenfondsen voor de uitdaging om hun datakwaliteit aantoonbaar te controleren. Een treffend voorbeeld van zo’n succesvolle samenwerking is die tussen Bedrijfstakpensioenfonds Levensmiddelen (BPFL) en AZL, waarbij gebruik is gemaakt van de AZL Data Apk.
Lees verder
Belangrijkste drijfveren voor BPFL
Casper Lötgerink benadrukt dat de keuze voor AZL als partner voor de AZL Data Apk een logische was. “Als uitvoeringsorganisatie is AZL het beste gepositioneerd om de data grondig te analyseren.” BPFL wilde in het kader van datakwaliteit en het ‘Kader Datakwaliteit’ van de Pensioenfederatie zicht krijgen op hun data. De AZL Data Apk bleek een waardevolle investering, waardoor BPFL nauwkeuriger inzicht kreeg in de benodigde analyses. “De efficiëntie van het proces, waarbij AZL direct correcties kon doorvoeren, maakte de keuze voor ons evident.”
Specifieke inzichten en invloed op besluitvorming
Een van de verschuivingen die heeft plaatsgevonden dankzij de AZL Data Apk is die van ‘aannames naar integrale analyses’. Een belangrijk aspect, benadrukt Ramakers. “Het meten van datakwaliteit gebeurde voorheen vaak op basis van steekproeven, maar nu bieden we met de AZL Data Apk een integrale kijk op de administratie. Dit resulteert in een professionelere benadering van datakwaliteit, waarbij ook kleine afwijkingen zichtbaar worden en gecorrigeerd kunnen worden, wat een positieve impact heeft op deelnemers van pensioenfondsen.”
Leermomenten en toekomstplannen
Waar dit voorheen een IT-vraagstuk zou zijn geweest, zien we inmiddels (en niet alleen met de AZL Data Apk) dat dergelijke projecten een breed multidisciplinair team nodig hebben. Voor de AZL Data Apk waren dit IT-specialisten (Compas), pensioenspecialisten specifiek voor het fonds, Internal Auditors, Power BI-specialisten en Data Stewards. De multidisciplinaire aanpak speelde een cruciale rol in het succes van de implementatie en verhoogde de efficiëntie. De samenwerking tussen verschillende disciplines binnen AZL zorgde voor een holistische benadering van het project, benadrukt Ramakers. “Nu we datakwaliteit kunnen meten over de integrale administratie zijn we verheugd dat de vele honderden (ingebouwde) controles die hiervoor al jaren in place zijn hun effect hebben: de bevindingen zijn beperkt en de gemeten datakwaliteit is hoog.”
Lötgerink reflecteert vooral op het belang van heldere verwachtingen aan het begin van het project. “Als ik dan toch een leermoment moet noemen binnen dit succesvolle project, is het dat we in het begin scherper met elkaar hadden mogen communiceren. Dat had de efficiëntie van het project bevorderd. Positief daarentegen zijn de leermomenten rondom de pioniersfase, waarbij zowel BPFL als AZL gezamenlijk ontdekkingen deden en deze vertaalden naar concrete verbeteringen. Dat was absoluut de moeite waard.”
Bijdrage aan interne processen en efficiëntie
BPFL ziet de AZL Data Apk momenteel als een project, maar de verwachting is dat het zich ontwikkelt tot een regulier onderdeel van de dienstverlening. “Door continu te monitoren, kunnen actiepunten geïdentificeerd worden, wat cruciaal is richting het invaren en de overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel”, geeft de IT-manager van BPFL aan.
Ramakers kan zich hierin vinden. “De afgelopen jaren
zijn de eerste datakwaliteitsmetingen opgestart. Qua diepgang en scope verschilden deze soms enorm. Het ‘Kader Datakwaliteit’ zorgt er nu voor dat dit over pensioenuitvoerders en -fondsen heen op een meer uniforme wijze plaatsvindt.” Oftewel: de AZL Data Apk volgt het kader van de Pensioenfederatie en DNB.
Daarnaast geeft de Supervisor Internal Audit van AZL dat het inzicht in de technologische uitdagingen en de aanpak evolueerde van traditionele controles naar een vernieuwde methodiek met het gebruik van het nieuwe data warehouse van AZL én Power BI. “Deze aanpassingen maken de meting toekomstbestendig en kunnen worden doorontwikkeld in lijn met de nieuwe IT-infrastructuur van AZL.”
Vruchten plukken met de Wet toekomst pensioenen
Tenslotte benadrukt Lötgerink het belang van een sectorbrede oplossing en hoopt hij op uniformiteit in het meten van datakwaliteit binnen de pensioensector. De IT-manager van BPFL stelt dat het continu monitoren van datakwaliteit ‘een standaardpraktijk’ moet worden, zelfs in de context van het vernieuwde pensioenstelsel. “Ik hoop dat de investering in datakwaliteit zich uitbetaalt tijdens het invaren. Mede dankzij verbeterde processen hopen we als BPFL de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, waarbij mogelijke herstelwerkzaamheden tot een minimum worden beperkt.”