Corporate governance
Als organisatie met een vitale en belangrijke maatschappelijke rol in de Nederlandse samenleving hecht AZL veel waarde aan effectief en verantwoord bestuur en toezicht en een transparante governance. Zo is bij AZL risicomanagement erop gericht om de strategische en operationele processen continu te verbeteren en waar nodig bij te sturen. Daar waar risico’s buiten de grenzen van onze risk appetite vallen, formuleren we aanvullende verbetermaatregelen, procedures en beleid om deze weer binnen het geaccepteerde niveau te krijgen.


AZL past het zogeheten Three Lines of Defence-model toe om duidelijkheid en structuur te realiseren binnen de interne beheersingsomgeving van AZL, waarbij verantwoordelijkheden ten aanzien van risicobeheersing duidelijk zijn gedefinieerd.
Samenspel van mensen, middelen en procedures
Voor het realiseren van (organisatie- en beheers-)doelstellingen is een samenspel van mensen, middelen en procedures nodig, die veelal door middel van processen worden georganiseerd en aan elkaar worden verbonden. Risico’s bedreigen de realisatie van deze doelstellingen. Adequaat risicomanagement is daarom essentieel en wordt ingezet om (een redelijke mate van) zekerheid te geven dat de doelstellingen van de organisatie ook daadwerkelijk worden behaald.
Er is een directe relatie tussen de doelstellingen die een onderneming tracht te behalen en de componenten van risicomanagement, die aangeven wat nodig is om deze doelen te realiseren. AZL heeft ervoor gekozen om zijn risicomanagementmethodiek te baseren op het door de Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission (COSO) gepubliceerde Enterprise Risk Management (ERM) raamwerk.
Risicomanagement
Risicomanagement is onlosmakelijk verbonden met het realiseren van (lange termijn) doelstellingen. Om onze doelstellingen op risicomanagement gebied te realiseren, stelt de afdeling Risk een jaarlijkse planning op met hierin de belangrijkste activiteiten. Zo voeren wij onder andere jaarlijks het DNB IT self assessment, cyber security assessment en business continuity assessment uit. Op het gebied van compliance voeren wij jaarlijks het fraude assessment en de systematische integriteitsanalyse (SIRA) uit. We informeren onze klanten periodiek over de resultaten.
Onze klanten ontvangen tevens de ISAE 3402- en 3000-rapportages van ons. Een externe accountant audit jaarlijks nagenoeg al onze processen, applicaties en IT general controls. In de ISAE 3000-rapportage beoordeelt de externe accountant ook het risicomanagementsysteem van AZL, waarbij AZL een aantal belangrijke SOC II-controls (IT) heeft opgenomen in het rapport. We breiden onze ISAE 3000-rapportage jaarlijks uit met een aantal SOC II-controls.
Informatiebeveiligingsbeleid
De informatiebeveiliging wordt continu verder aangescherpt. Zo heeft AZL geavanceerde beveiligingssoftware op alle werkstations en servers geïmplementeerd en is AZL sinds april 2022 aangesloten op het Security Operations Center van NN Group. Verder is onder andere het configuratie management aangescherpt, een strenger authenticatiebeleid ingevoerd voor alle beheeractiviteiten, zijn de eisen aan wachtwoorden aangescherpt en de processen voor het opsporen en opvolgen van kwetsbaarheden verder verfijnd. Daarnaast heeft AZL een uitgebreid awareness programma met periodieke phishing testen, wachtwoordcontroles en e-learnings.
Omvangrijke risicoassessments
Voor de programma’s ‘Vernieuwing Pensioenen’ en ‘Vernieuwing IT’ zijn er omvangrijke risicoassessments uitgevoerd. De monitoring van risico's en acties vindt plaats door de eerste en tweede lijn van AZL. Hierbij ligt de focus op budgettering, resources, planningen en review van proofpoints die een risicobeoordeling en second line opinion vereisen. Maandelijks vindt er een review plaats, worden de risk assessments indien nodig geactualiseerd en vindt er een update plaats van de risk log.
Het belang van datakwaliteit
AZL heeft in 2022 wederom forse stappen gezet om zichzelf verder te ontwikkelen als datagedreven organisatie. Het datakwaliteitsbeleid is geüpdatet in lijn met de verwachtingen van diverse wet- en regelgeving. Onze datakwaliteit is aantoonbaar op orde. Diverse externe data-analytics onderzoeken hebben dit aangetoond. Hoewel onze datakwaliteit op orde is, betekent dit niet dat er geen verbeteringen kunnen en moeten worden aangebracht.
Voor pensioenfondsen die invaren in het nieuwe pensioenstelsel is datakwaliteit van essentieel belang. De Pensioenfederatie heeft in samenwerking met DNB en de sector een kader ‘Datakwaliteit’ ontwikkeld met als doel om pensioenfondsen en pensioenuitvoeringsorganisaties te faciliteren om datakwaliteit op een consistente en onderbouwde wijze te toetsen en borgen. AZL heeft een controlemethodiek ontwikkeld om aantoonbaar inzage te krijgen in de fondsspecifieke datakwaliteit zodat fondsen een oordeel kunnen vormen over hun datakwaliteit.
Uitbestedingsbeleid
AZL hanteert een stringent uitbestedingsbeleid. Met name op het gebied van beheer zijn de nodige maatregelen in place die ervoor zorgdragen dat kritieke uitbestedingspartijen frequent en adequaat worden gemonitord. Klanten, worden geïnformeerd over de resultaten hiervan. Daarnaast controleert de externe accountant het uitbestedingsproces in het kader van de ISAE 3402.
Update Assurance Diensten
De AZL Assurance Diensten is een dienst die in samenwerking met onze klanten is ontwikkeld en zich sinds 2020 richt op een viertal aandachtsgebieden, gerelateerd aan de Europese richtlijn voor pensioenfondsen (IORP II-regelgeving); Risk, Audit, IT en Compliance. De Assurance Diensten zijn ondergebracht in een platform waaraan bestuurders en/of sleutelfunctiehouders van 35 fondsen deelnemen. In 2022 organiseerden we zes klantsessies en leverden we ieder kwartaal fondsspecifieke niet-financiële risicorapportages op. De risico’s en beheersdoelstellingen zijn afgeleid van het FIRM-model van DNB.

In gesprek over de Assurance Diensten
Martijn Pover, sleutelfunctiehouder risicobeheer Stichting Pensioenfonds ING
Twee vliegen in
één klap
Met de AZL Assurance Diensten bieden we onze klanten een platform dat ondersteunt op het gebied van actuariaat, riskmanagement en audit. Martijn Pover schijnt zijn licht over het overlegorgaan.
Lees hier het hele interview

