Onze duurzame toekomst
AZL ziet het als haar taak om samen met de pensioenfondsen voor steeds meer Nederlanders het mogelijk te maken een beter pensioen op te bouwen. Door in te zetten op duurzaamheid draagt AZL op lange termijn zorg voor de organisatie, haar medewerkers en de maatschappij. Bij AZL geloven we dat we nu moeten zorgen dat we iets goeds achterlaten voor de volgende generatie. We zetten in op het leveren van een positieve bijdrage aan mens, milieu en de samenleving door onze maatschappelijke verantwoordelijkheid concreet in te vullen. Zo krijgen we samen echt de toekomst voor elkaar.


Duurzame bedrijfsvoering
AZL houdt nadrukkelijk rekening met de ecologische voetafdruk en de impact van de bedrijfsactiviteiten op de aarde. Sinds 2020 maken we jaarlijks een CO2-berekening over de uitstoot van onze eigen bedrijfsactiviteiten. Hierin zien we elk jaar een afname van onze eigen directe en indirecte CO2-uitstoot.
AZL heeft in 2022 het kantoorpand in Utrecht in een duurzaam en groen jasje gestoken met de overgang naar groene stroom. Naast de verdere verduurzaming van onze gebouwen wordt ons koffieresidu sinds 1 januari 2022 opgehaald en gebruikt om paddenstoelen op te kweken bij een lokale ondernemer. Deze paddenstoelen worden weer gebruikt in onze bedrijfsrestaurant, waardoor we samen met onze leveranciers de cirkel rondmaken.
Maatschappelijke betrokkenheid
AZL streeft naar een goed pensioen voor iedereen. We dragen met onze kennis en expertise op het gebied van wetgeving en financiële zelfredzaamheid bij aan een beter pensioen voor Nederland. We geven daarnaast terug aan de samenleving met financiële bijdragen en faciliteren onze medewerkers één dag per jaar vrijwilligerswerk te doen. Tevens doet AZL mee aan de jaarlijkse Pensioen 3-daagse, bieden we verschillende stages aan en verzorgen we diverse gastcolleges over pensioen aan scholieren en studenten.
In het kader van het partnership met JINC heeft AZL in juni 2022 deelgenomen aan het landelijke project ‘Baas van Morgen’. Door heel Nederland liepen op 1 juni ruim 400 tieners mee met onder andere CEO’s, directeuren, burgemeesters en andere bazen. Onze CEO Monique Sueters betrok de 14-jarige vmbo-leerling Iris als ‘Baas van Morgen’ bij haar brede pakket aan CEO-taken.
Duurzaam werkgeverschap
Bij AZL draait het als ‘Vitaalste werkgever van Limburg’ niet alleen om cijfers, maar ook om mensen. We bouwen aan een inclusieve organisatie waar iedereen gelijkwaardig is en zich thuis voelt. We staan open voor iedereen en geloven in de kracht van diversiteit. Juist het vinden van eenheid in verscheidenheid maakt onze organisatie sterker. Wij kijken naar kwaliteiten, niet naar hoe mensen eruitzien, waar ze vandaan komen of wie ze liefhebben. We zetten ons in om het werk voor medewerkers zo prettig mogelijk te maken, onze medewerkers fysiek en mentaal fit te houden en we bieden ze kansen om zichzelf te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel niveau. We richten ons op eerlijke salariëring, talentontwikkeling, diversiteit & inclusie, veiligheid, gezondheid & welzijn van onze medewerkers en moedigen vrijwilligerswerk aan.
Duurzame dienstverlening
In 2022 heeft AZL een begin gemaakt met klantpanels, waarin de dialoog wordt aangegaan met de klanten en ze continu worden begeleid richting de grote en complexe transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Daarnaast zijn we volop bezig geweest met de verdere ontwikkeling van klantreizen in onze portalen, zodat zij zelf eenvoudig inzicht en overzicht krijgen om bewuste keuzes te kunnen maken. Daarnaast vinden we het van belang om fondsen en deelnemers te bewegen om correspondentie via digitale verzending te ontvangen in plaats van per post. Hierbij is de achterliggende gedachte om ons te richten op meer zelfservice en het gebruik van minder papier.


Opleiden en vitaliteit
Ilona Coenjaerds,
Interne opleider en vitaloog AZL
Een leven lang gezond leren
AZL vindt duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers, de werkomstandigheden en werkbeleving belangrijk. Daarom biedt AZL continu aandacht aan het opleiden van haar eigen mensen en vitaliteit. We spreken hierover met Ilona Coenjaerds.
Lees hier het hele interview



