Onze vooruitblik

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is een ingrijpende en complexe verandering die veel van AZL als organisatie en van alle klanten gaat vragen. Daarbij zal de aandacht die nodig is om die transitie tot een goed einde te brengen naar verwachting ook impact hebben op de ruimte die overblijft voor ontwikkeling van de reguliere dienstverlening.


Groeiambitie en positionering
AZL is een betrouwbare partij waarop je kunt bouwen. Het fundament dat we daarvoor de afgelopen jaren realiseerden vormt een goede basis. In 2023 bouwen we de verbinding met onze pensioenfondsen graag nog verder uit. Daarnaast kunnen we in 2023 niet om de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel heen. Aan AZL de taak om klanten hierin goed te ondersteunen, door ze te laten zien wat ze kunnen verwachten en ze op een gecontroleerde manier te begeleiden naar de nieuwe realiteit. AZL heeft er alle vertrouwen in dat ze daar samen met haar klanten in zal slagen.
Implementatie en migratie naar het nieuwe IT-platform
AZL heeft in 2022 een aantal belangrijke besluiten genomen omtrent de vernieuwing van het IT-landschap, die haar een goede uitgangspositie voor de toekomst verschaffen. Stap voor stap boeken we vooruitgang en plukken we de vruchten van de investeringen die we doen. Adequate monitoring van de voortgang en een stringent risicomanagement zijn hierbij belangrijke ingrediënten.
Zo voeren we de implementatie en migratie naar het nieuwe IT-platform gecontroleerd en gefaseerd uit. De eerste fase betreft het testen van het systeem (de technische livegang) aan de hand van de pensioenregeling van één van onze DC-fondsen. Hierbij wordt het Life & Pension Platform van Festina Finance niet alleen gekoppeld aan de systemen in ons IT-landschap, maar ook aan een aantal externe databronnen en aan de eerste versie van de nieuwe portalen (fondsenwebsite en ‘MijnOmgeving’). Ook richten we onze eigen Cloud-omgeving in. Deze eerste fase duurt tot de zomer van 2023.
Data is key
Gedurende het transitieproces richting het nieuwe pensioenstelsel zien we data steeds relevanter worden. Binnen AZL beschikken we over waardevolle gegevens, die we in 2023 nog meer gaan inzetten om onze klanten de beste inzichten en overzichten te bieden. De oprichting van de afdeling Expert Center Product & Data gaat hier verder invulling aan geven en onze dienstverlening van een extra boost voorzien.
Efficiency en digitalisering
Voor AZL is het in 2023 belangrijk om de efficiency en digitalisering verder te verbeteren. In 2023 worden aanvullende eisen gesteld aan zorgplicht en gaat keuzebegeleiding een steeds belangrijkere rol spelen. Om daar adequaat invulling aan te geven en deelnemers goed inzicht en overzicht te bieden om bewuste keuzes te kunnen maken, is digitalisering van belang. Hierdoor kunnen deelnemers zelf berekeningen maken en scenario’s tegen elkaar afwegen. Vanzelfsprekend blijft het altijd mogelijk om menselijke hulp in te schakelen.
Investeringen
Net als in 2022 blijft AZL voor haar klanten ook in 2023 investeren om klaar te zijn voor de Wtp. Dit doen we in zowel mensen als systemen. Deze investeringen kunnen we uit bestaande middelen financieren, waarbij we interen op onze opgebouwde reserves. Het doel is om een toekomstbestendige organisatie te creëren die stevig groeit en haar dienstverlening naar een nog hoger niveau tilt. AZL wil tenslotte een gezonde organisatie zijn, waar een gezonde marge bij hoort. Daarvoor hebben we in 2022 een stevig fundament gelegd, waarin we samen met onze businesspartners stappen hebben gezet naar een succesvolle toekomst. Een toekomst waarin we voor onze klanten, werkgevers en deelnemers, maar ook voor onze medewerkers de toekomst voor elkaar hebben en houden.


In gesprek met ambassadeur
Gijs Flameling, Werkgeversvoorzitter Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Foodservice en Groothandel in Levensmiddelen
AZL is een goede partner in business'
Gijs Flameling is positief over de samenwerking met pensioenbeheerder AZL. Binnen de zakelijke kaders denkt hij dat het partnership tussen AZL en Bpf Foodservice goed werkt, maar ook noodzakelijk is voor een succesvolle implementatie van het nieuwe pensioenstelsel.
Lees hier het hele interview