Gijs Flameling, Werkgeversvoorzitter Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Foodservice en Groothandel in Levensmiddelen

‘AZL is een goede partner in business’
Gijs Flameling is positief over de samenwerking met pensioenbeheerder AZL. Hij denkt dat een partnership tussen fonds en uitvoerder noodzakelijk is voor een stabiele implementatie van het nieuwe pensioenstelsel.
Lees verder
Gijs Flameling is 25 jaar werkzaam in de pensioensector. Momenteel is hij onder andere actief als werkgeversvoorzitter van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Foodservice en Groothandel in Levensmiddelen (Bpf Foodservice). Flameling is positief over de samenwerking met pensioenbeheerder AZL. Binnen de zakelijke kaders denkt hij dat het partnership tussen AZL en Bpf Foodservice goed werkt, maar ook noodzakelijk is voor een succesvolle implementatie van het nieuwe pensioenstelsel.
Positief verrast
Sinds 2021 werkt Flameling samen met AZL, waarbij de samenwerking tweeledig is. De pensioenadministratie is ondergebracht bij AZL, maar er wordt ook gebruikgemaakt van bestuursadvisering. De werkgeversvoorzitter van Bpf Foodservice is ‘zeer tevreden’ over de vakkundige mensen van AZL IBA (Integrale Bestuursadvisering). “Ik vind het prettig om met hen samen te werken. Ze hebben de zaken op orde en doen hun werk goed. Ik kan altijd bellen en ze staan direct klaar voor me.”
Tevens ziet Flameling dat de administratie naar tevredenheid verloopt. “Het uitvoeren van pensioenbeheer is uitdagend, zeker in deze tijden van verandering. Ik zie dat AZL dat gedegen doet en ook beter dan ik vooraf had verwacht. Er zitten goede mensen bij AZL die met de juiste zaken bezig zijn.” Daarbij noemt hij onder meer ‘Team Handhaving’.
Momentum pakken
De Wtp is een centraal thema de komende jaren. “Het is een grote operatie die alle kerntaken van het fonds en daarmee ook AZL raakt: beleggen, administratie, communicatie en risicobeheer. Ik ben blij als dit allemaal goed gaat lopen in algemene zin. Tot die tijd ben ik alert. Dat is mijn rol; zorgen dat het werk goed wordt gedaan.”
Er verandert nogal wat voor de werkgevers, deelnemers en gepensioneerden. “Het nieuwe stelsel haalt in de beleving van mensen iets weg wat belangrijk is: zekerheid. Als het gaat over pensioenen, wil men vaak zekerheid. Maar zekerheid bestaat niet bij pensioen omdat je zestig jaar vooruit moet beleggen. Er zijn wel risicovrije beleggingen. Dan heb je het over AAA-staatsleningen van bijvoorbeeld Nederland en Finland. Nederland ligt echter onder de zeespiegel en heeft last van klimaatverandering. En Finland heeft een 1.300 km lange grens met Rusland. Hoe zeker is zo’n belegging dan? En dat staat nog los van het feit dat staatsleningen niet genoeg renderen voor een goed pensioen. Zekerheid bestaat dus niet, maar je kunt wel stabiliteit bieden. Daar ligt dan ook onze focus”, zo stelt Flameling.
Bpf Foodservice heeft als bedrijfstakpensioenfonds een aantal specifieke zaken die bijvoorbeeld ondernemingspensioenfondsen niet hebben. Flameling noemt premie en incasso als voorbeeld. “AZL begrijpt dit als geen ander en speelt daar goed op in door het gesprek hierover met ons aan te gaan. Als we AZL echter vragen om maatwerk nemen de IT-risico’s snel toe. Daarom praten we veel met elkaar om te komen tot een overzichtelijk en beheersbaar uitvoeringsmodel. Dat gesprek vindt plaats met productexperts en verloopt transparant. Als AZL de afspraken waarmaakt dan doen ze het goed. We zullen ze daar bij helpen maar hebben wel die verwachting.”
Daarnaast spreekt Flameling van een open en transparante houding naar elkaar toe. “Niet alles is meteen mogelijk, maar als we dat weten van elkaar en samen prioriteren, dan is dat vele malen belangrijker dan ‘ja’ zeggen aan de voorkant maar er achteraf op terug moeten komen. AZL doet dit heel goed. Ik heb dan ook vertrouwen in hun team.”
Vertrouwen
Zoals het er nu naar uitziet gaat Bpf Foodservice per 1 januari 2026 over naar het nieuwe pensioenstelsel. Tot die tijd moet de bestaande dienstverlening door blijven gaan, terwijl er achter de schermen hard wordt gewerkt aan de nieuwe situatie. En hoewel de gezonde spanning absoluut aanwezig is bij Flameling, heeft hij er vertrouwen in dat deze transitie samen met AZL goed wordt doorlopen. “Ik blijf het herhalen: als iedereen zijn werk goed doet en de zaken goed afstemt met elkaar, dan komen we er wel. Op pensioen uitkeren na moeten wij niet doen of wij heel bijzondere dingen verrichten. Mijn vrouw werkt op een huisartsenpraktijk, de zorgverleners daar doen bijzondere dingen. Wij moeten gewoon ons werk goed doen en daarbij goed voor ogen houden voor wie we het doen. En ik vind dat de mensen met wie ik werk bij AZL, dat zeker goed doen.”