Margreet Teunissen, bestuursvoorzitter Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken
Kracht van samenwerken

Een jubileum is en blijft speciaal. Als het gaat om een 50-jarig jubileum is het toch wel heel bijzonder. AZL en Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken (POB) vierden hun
50-jarig jubileum op 10 april 2022.
Lees verder
Een gouden jubileum, wat betekent het als je vijftig jaar samenwerkt met elkaar?
Margreet Teunissen: “Er ligt een sterke vertrouwensbasis om samen te werken met elkaar. Net als in ieder goed huwelijk gaat niet altijd alles vanzelf. Het is hard werken, waarbij je elkaar soms scherp houdt. We kunnen echter spreken van een goede en gedegen basis.”
Is vertrouwen ook daadwerkelijk de basis van een goede samenwerking?
“Absoluut, dat is geen loze kreet. Als pensioenfondsbestuur werken we, ondanks de formele klant-leveranciersrelatie, goed samen met AZL aan wie de pensioenadministratie is uitbesteed. We zorgen ervoor dat de deelnemers, om wie het gaat, zo goed mogelijk worden bediend. Deelnemers hebben er belang bij dat ze, zeker als ze gepensioneerd zijn, het juiste pensioen ontvangen. Pensioen is naast AOW en soms wat eigen vermogen, de basis voor het leven wat je kunt leiden. Daarom is het van belang dat ze goed worden geïnformeerd, dat pensioen tijdig wordt uitgekeerd, dat ze weten waar ze aan toe zijn en waar ze wel en niet op kunnen rekenen. Dat is de kern van pensioenen en ook de kern van het vertrouwen voor deelnemers in het fonds en voor het fondsbestuur in AZL. Je moet kunnen steunen op een goede pensioenadministratie en daar is AZL goed in.”
Hoe kijk je terug op de relatie met AZL?
“AZL is een groeiende en daarmee lerende organisatie. Dat vind ik een belangrijke waarde voor een vruchtbare samenwerking. Sinds de afgelopen zes jaar dat ik bestuursvoorzitter ben, zie ik dat er een enorme professionaliseringsslag is gemaakt in de pensioensector. Mede ingegeven doordat de pensioenfondsen en hun besturen een stuk professioneler opereren en daardoor ook kritischer zijn geworden. Er zijn echter ook (aanvullende) diensten bijgekomen vanuit AZL, naast de administratie. Zo zijn bestuursondersteuning en communicatie diensten die echt naar een hoger niveau zijn getild de afgelopen periode. Dat is een positieve trend om te zien.”
Als we vooruitkijken naar 2023 lijkt het erop dat er voor zowel AZL als POB een grote hersenkraker bijkomt met de komst van de Wtp. Wat is jouw gevoel daarbij?
“De persoonlijke begeleiding van deelnemers wordt essentieel en een onderscheidende factor. Daarin moet nog echt een slag gemaakt worden. Het beleggingsrisico verschuift naar de deelnemer. Hierin moet je als pensioenuitvoeringsorganisatie, vermogensbeheerder en pensioenfonds nog nauwer samenwerken met elkaar en zorgvuldigere afspraken maken, waarbij het pensioenfondsbestuur uiteindelijk verantwoordelijk blijft. Het nieuwe pensioenstelsel raakt het vertrouwen van deelnemers, de kwaliteit van de dienstverlening, communicatie en ook zelfs de beeldvorming omtrent pensioen.
Ik geloof sterk in een persoonlijke benadering van deelnemers. Dat werpt echt zijn vruchten af in de toekomst. Om dat voor elkaar te krijgen, is het samenstellen van een adequate en kwalitatief sterke klantenservice een belangrijke voorwaarde. Dat is de levensader van de dienstverlening. Ik besef goed dat zoiets vraagt om extra investeringen, ook van pensioenfondsen. Maar we moeten hierin samen optrekken met AZL.”
Heb je er vertrouwen in dat het goed gaat komen?
“Het is een grote klus. Er zullen zeker de nodige hoofdbrekens zijn, maar ik zie het met vertrouwen tegemoet. Ik ben een optimist. Het is noodzakelijk dat we voor elkaars wensen openstaan en kritisch kijken naar wat wél en niet mogelijk is. En op basis hiervan zo goed mogelijk samenwerken vanuit ieders verantwoordelijkheid in de toekomst. Dat doen we tenslotte al vijftig jaar, dus dat moet wel lukken.”